پیوند بین قیمت نفت ، شاخص های بورس سهام و نرخ ارز قبل ، حین و بعد از Covid-19: بینش تجربی پاکستان

ساخت وبلاگ

نمایش فرمول:؟فرمول های ریاضی به عنوان MATHML رمزگذاری شده اند و در این نسخه HTML با استفاده از MathJax به منظور بهبود نمایشگر خود نمایش داده می شوند. جعبه را برای خاموش کردن MathJax از آن جدا کنید. این ویژگی به JavaScript نیاز دارد. برای بزرگنمایی روی فرمول کلیک کنید.

این مطالعه رابطه سه جانبه بین متغیرهای کلان اقتصادی قیمت نفت ، شاخص بازار سهام و نرخ ارز را نشان می دهد تا رفتار و ارتباط آنها در مجموعه اقتصادی پاکستان را نشان دهد. دوره مورد بررسی شامل داده های سری زمانی روزانه از 4 ژانویه 2016 تا 30 آوریل 2021 است. این مطالعه شامل سه دوره فرعی است: دوره قبل از کاوی د-10 از 4 ژانویه 2016 تا 31 دسامبر 2019 ، دوره Covid-19 از1 ژانویه 2020 تا 30 آوریل 2021 ، و دوره کلی از 4 ژانویه 2016 تا 30 آوریل 2021 با استفاده از یک مدل وکتور اتورگرایی (VAR). نتایج نشان می دهد که قیمت نفت تغییر می کند ، و شاخص سهام دارای یک رابطه مستقیم ناچیز هم در دوره های قبل از Covid-19 و هم در دوره های کلی مطالعه در حالی که یک رابطه مثبت و آماری معنی دار در دوره COVID-19 است. این تحقیق همچنین نشان می دهد که شاخص سهام دارای تأثیر مستقیم و آماری معنی دار اما منفی بر نرخ ارز در کلیه دوره های فرعی مطالعه است. این تحقیق همچنین پیامدهای عملی را برای سرمایه گذاران و بازرگانان فارکس برای تجزیه و تحلیل الگوهای تورم و انحراف بازار سهام برای فرصت های سرمایه گذاری آینده ارائه می دهد. با این حال ، بسیاری از مطالعات قبلی بر تأثیر مستقیم نرخ ارز در بورس تأکید شده است و هیچ تلاشی برای انجمن بالعکس انجام نمی شود. علاوه بر این ، این تحقیق اهمیت عملی را برای سرمایه گذاران بورس سهام ارائه می دهد که رژیم عدم اطمینان سلامت بر ارتباط ناچیز بین قیمت نفت و شاخص های بازار سهام تأثیر می گذارد و این رابطه در طول رژیم بحران قابل توجه است.

1. معرفی

انتشار ویروس مربوط به COVID-19 به عنوان پایه و اساس دنبال عواقب تأثیر منفی آن بر شاخص های کلان اقتصادی و همچنین بازارهای مالی (Managi et al. ، 2022 ؛ Zeinedini et al. ، 2022 ؛ Zhang et al. ، 2022)بشرآن دسته از اقتصادهایی که به درآمد حاصل از صادرات نفت وابسته هستند ، رکود مداوم در بازار مالی خود را تجربه می کنند (Kumeka et al. ، 2022). این به دلیل بیماری همه گیر کشنده 2019 ، کاهش قیمت نفت (OPS) به عنوان یک کالای بسیار غیرقابل پیش بینی و استهلاک نرخ ارز است (ERS ؛ Fayad & Daly ، 2011). دوره زمانی COVID-19 برای بررسی تأثیر نوسانات OP در شاخص های بورس و نرخ ارز به دو دلیل بسیار ضروری است. در مرحله اول ، اپیدمی سال 2019 باعث ایجاد عوارض جانبی در بازارهای مالی چندین کشور در حال توسعه از جمله پاکستان (Shear & Ashraf ، 2022) و همچنین تغییرات قیمت در عوامل اقتصادی متعددی شده است (Tuna & Tuna ، 2022). ثانیا ، اختلالات دیگری مانند بی ثباتی سیاسی وجود دارد ، که محققان را به بررسی تأثیر نوسانات OP بر شاخص های بازار سهام و نوسانات نرخ ارز در حضور عدم اطمینان مربوط به سلامت همراه با بی ثباتی سیاسی سوق داده است.

نفت یک عامل مهم برای عملکرد اقتصادی یک کشور در حال توسعه مانند پاکستان است که در حال حاضر در تلاش است تا با تکیه بر نفت وارداتی ، کمبود انرژی را برآورده کند. با این حال ، برای مقابله با مرگ و میر ناشی از Covid-19 و موارد تأیید شده ، بیشتر کشورهای توسعه یافته ، یعنی ایالات متحده ، آلمان ، استرالیا ، نیوزیلند و غیره ، و اقتصادهای در حال توسعه مانند پاکستان ، هند و غیره تحمیل می کنندمحدودیت در جمع آوری عمومی ، مسافرت بین کشور و فعالیت های ناهار خوری داخلی توسط زنجیرهای بزرگ مواد غذایی (اشرف ، 2020 ؛ ایززلدین و همکاران ، 2021 ؛ لیو و همکاران ، 2021). این نه تنها سیستم مالی اقتصادهای در حال توسعه را مختل کرده و باعث ایجاد ضرر در جمع آوری درآمد مبتنی بر مالیات و مشاغل خصوصی شده است (لی و همکاران ، 2022) بلکه تقاضا برای محصولات و نفت مبتنی بر نفت را کاهش داده است (آددیجی و همکاران.، 2021). در همین حال ، مذاکرات ناکام بین مقامات روسیه و اوپک برای کاهش تولید نفت در روسیه باعث کاهش OP شده است (غاریب و همکاران ، 2021). نتیجه بیش از حد روغن در زمان تقاضای نفت پایین تر است (علی و همکاران ، 2022) ، به علاوه افت اضافی در OP در دوره بحران سلامتی (شریف و همکاران ، 2020). چنین شرایطی اقتصادهایی را در سراسر جهان در معرض خطر قرار داده است و باعث ایجاد همه گیر اقتصادی بی ثبات کننده و از بین بردن جوایز اقتصادی دیروز در مدت زمان بسیار کمتری شده است. نوسانات OPS به دلیل COVID-19 باعث ایجاد انگیزه در مورد تأثیر OP در شاخص های بازار سهام و نرخ ارز در رژیم بحران سلامت شده است. با این حال ، تلاش محدود شده است که آیا شاخص های بازار سهام ممکن است به عنوان یک عامل واسطه گر برای انتقال شوک از OP به ER در سه دوره عمل کند: دوران قبل از کاوید ، در دوره COVID و دوره کامل. علاوه بر این ، احتمال شاخص های بازار سهام به عنوان یک کانال انتقال بین نرخ ارز و نوسانات OP در زیر توضیح داده شده است.

شوک های مثبت در OPS فشار رو به پایین بر میزان ارز محلی کشورهای گزارشگر نفت وارد می کند. از طرف دیگر ، افزایش OPS برای یک کشور صادرکننده نفت مفید است. در نتیجه وقوع شوک های OP +VE ، شاخص های بازار سهام اقتصادهای گزارش نفت ممکن است کاهش قیمت سهام بورس را به دلیل قیمت تولید کننده تورم و کاهش ارز محلی (قدردانی از نرخ دلار آمریکا) کاهش دهد. برعکس ، طبق "مفهوم کالا و بازار" ، یک کاهش ارزش ارز محلی با کاهش هزینه ها و افزایش درآمد ، سودآوری صادرکنندگان را افزایش می دهد (Dobusch & Fischer ، 1980). با این وجود ، استهلاک روپیه های محلی (ارز پاکستان) به دلیل افزایش هزینه ، هزینه مواد و کاهش تقاضای محصول/خدمات ، سودآوری مشاغل محور را کاهش می دهد (Basher et al. ، 2016 ؛ Kumar ، 2019؛ Lin & Su ، 2020 ؛ Youssef & Mokni ، 2020). علاوه بر این ، بسیاری از صادرکنندگان کشورهای گزارشگر نفت ممکن است در زمان استهلاک ارز محلی به کشورهای صادرکننده نفت ، کالاها یا خدمات را بفروشند و این باعث افزایش جریان ارز می شود. پاکستان یک اقتصاد با واردات محور است اما همچنین مقدار زیادی از محصولات مربوط به کشاورزی و نساجی را به اتحادیه اروپا و ایالات متحده صادر می کند. بنابراین ، ممکن است این احتمال وجود داشته باشد که نوسان OP به طور مستقیم یا معکوس روی شاخص های بازار سهام در پاکستان تأثیر بگذارد (شیخ و همکاران ، 2020).

OPS قدردانی در طول COVID-19 نیز ممکن است نشانه ای از تقاضا برای نفت به دلیل گسترش کلی اقتصادی ، تولید صنعتی و سهولت در محدودیت مرزی باشد (Kocaarslan & Soytas ، 2019a ، 2019b). بنابراین ، سرمایه گذاران شاخص KSE-100 ممکن است به شوک های OP پاسخ مثبت دهند. براساس رویکرد سهام محور ، شوک مثبت در شاخص های بورس ممکن است سرمایه گذاری مستقیم خارجی را در بازار سهام کراچی جذب کند ، که منجر به تقاضای بیشتر ارز محلی می شود (Reddy & Sebastin ، 2008). علاوه بر این ، افزایش شاخص های بازار سهام همچنین باعث می شود سرمایه گذار محلی به دلیل بازده بالا و افق های جذاب سرمایه گذاری ، سرمایه گذاری خود را به کشور خود بازگرداند. این فشار رو به بالا بر نرخ ارز محلی وارد می کند. بنابراین ، شوکهای مثبت و منفی OP ممکن است بر شاخص های بورس سهام تأثیر بگذارد ، که به نوبه خود ممکن است بر تقدیر یا استهلاک ارز محلی تأثیر بگذارد. ممکن است این احتمال وجود داشته باشد که شوک های OP ممکن است به طور مستقیم بر نرخ ارز محلی تأثیر نگذارند اما شاخص های بازار سهام ممکن است به عنوان مکانیسم واسطه ای برای انتقال شوک ها از OP به سمت نرخ ارز عمل کنند. با این حال ، تحقیقات قبلی بیشتر تأثیر مستقیم شوک های OP بر نرخ ارز محلی یا شاخص های بازار سهام را توضیح می داد. این مقاله تحقیقاتی از تحقیقات اصلی به روشهای ممکن زیر ذکر شده است.

در مرحله اول ، این مقاله تحقیقاتی به بررسی تأثیر نوسانات OP در شاخص های بورس سهام در محیط های آشفته و غیر ترانسفوریت مربوط به سلامت می پردازد. علاوه بر این ، کل دوره نمونه نیز برای تجزیه و تحلیل پاسخ کلی سرمایه گذاران به تغییر OP انتخاب شده است ، در حالی که بیشتر مطالعات شیوع در مورد OP و بازار سهام به طور کلی در رژیم های بدون آشفتگی اجرا می شود (ایوانوفسکی و هایلمارییام ، 2021 ؛ جیانگ و همکاران. ، 2021 ؛ Mensi et al. ، 2018 ؛ Olayeni et al. ، 2020 ؛ Wang & Zhao ، 2021) و هیچ تلاشی برای تعیین چگونگی تأثیر یک رژیم خاص در واسطه های بازار سهام در بین ارز محلی و نوسانات OP انجام نشده است. بشرعلاوه بر این ، ما همچنین نقش شاخص های بازار سهام را به عنوان یک کانال انتقال برای انتقال شوک از OPS به نرخ ارز بررسی کردیم. با این حال ، قبلاً ، بیشتر مطالعات تأثیر مستقیم OP در بورس سهام (SM) را بدون تجزیه و تحلیل هر کانال انتقال بررسی کرده بودند (Adjasi ، 2009 ؛ Al-Hajj et al. ، 2018 ؛ Bagchi ، 2017 ؛ Basher & Sadorsky ، 2006 ؛ Benkraiem etAl. ، 2018 ؛ Das & Kannadhasan ، 2020 ؛ Fayyad & Daly ، 2011 ؛ Ghulam et al. ، 2018 ؛ Hadhri ، 2021 ؛ He et al. ، 2021 ؛ Lv et al. ، 2020 ؛ Sheikh et al. ، 2020). رویکرد کالا و بازار به دلیل نوسانات OP ، تغییر در نوسانات ارز را فرض می کند. با این حال ، رویکرد سهام محور یک چارچوب قانونی را فراهم می کند که تغییرات مثبت (قدردانی) در شاخص های بازار سهام دلایل اصلی تقاضای بالاتر (قدردانی) در ارز محلی است. بنابراین ، این احتمال وجود دارد که OPS ممکن است مستقیماً بر نرخ ارز تأثیر نگذارد ، اما شاخص های بازار سهام ممکن است در هدایت فشارهای تقدیر بر ارز محلی نقش داشته باشد. علاوه بر این ، بیشتر مطالعات در مورد پاسخ بورس به OPS و پاسخ نرخ ارز به بازار سهام و OPS نتایج متناقض ارائه داده و خارج از زمینه پاکستان بودند.

2. بررسی ادبیات

ادبیات کافی در مورد تعامل بین نرخ ارز (ERS) ، OPS و بازده SM در دسترس است. با این حال ، ادبیات تحقیق در مورد روابط متقابل کانال انتقال SM در بین همه سه متغیر فوق به طور همزمان در تنظیمات همه گیر COVID-19 کافی نیست. این ادبیات ارتباط بین این سه متغیر در مجموعه اقتصادی پاکستان را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد.

2. 1مطالعات در مورد رابطه بین قیمت نفت و بازار سهام

رابطه بین OPS و شاخص سهام (SI) را می توان با مدل قیمت گذاری سهام یا فرضیه جریان نقدی برقرار کرد که اعمال می شود که دارایی بر اساس جریان نقدی (انتظار می رود) پس از تخفیف با نرخ تخفیف مناسب ارزش داشته باشد. از لحاظ تئوریکی ، چهار نوع روابط ، یعنی مثبت ، منفی ، وابسته به زمان و هیچ ارتباطی بین OPS و SI امکان پذیر نیست. استدلال برای یک رابطه منفی بیان می کند که افزایش قیمت انرژی (به عنوان مثال ، OP) منجر به افزایش هزینه تولید ورودی برای اکثر شرکت ها می شود. این پدیده به سودآوری و در نتیجه جریان های نقدی (انتظار می رود) منجر به سقوط ارزش بازار یک دارایی (به عنوان مثال ، سهام) می شود. لازم به ذکر است که رابطه و اهمیت آن به وضعیت انرژی یک کشور (یعنی وارد کننده خالص یا صادرکننده نفت خام) و نسبت هزینه های انرژی ورودی بستگی دارد. استدلال نظری برای یک رابطه مثبت نشان می دهد که افزایش گزینه ها به عنوان افزایش تقاضا برای فعالیت اقتصادی تلقی می شوند و ممکن است قیمت سهام را افزایش دهد. رفتار نامتقارن OPS و قیمت بازار سهام ، رابطه خود را به عنوان تابعی از زمان می سازد. لو و چانگ (2015) رابطه بین اقتصادهای گزارشگری نفت ، صادرات نفت و گزارش نفت را مورد بررسی قرار دادند و گزارش دادند که تأثیر تغییرات در OPS بر قیمت سهام تحت تأثیر ویژگی های اساسی اقتصادی است و وابسته به زمان است. سرانجام ، استدلال عدم رابطه تأکید می کند که سهم هزینه های ورودی انرژی به اندازه کافی بزرگ نیست تا بر تقاضای نفت و در نتیجه قیمت سهام به ویژه سهام انرژی تأثیر بگذارد.

زایگوم و همکاران.(2021) یک چارچوب تاخیر توزیع شده مبتنی بر کمی نامتقارن (ARDL) توسط چو و همکاران را به کار گرفت.(2015) برای بررسی رابطه غیر خطی وابسته به کمی بین شاخص های سهام اسلامی جهان و قیمت انرژی. یافته ها حاکی از پیامدهای عملی برای سرمایه گذاران طولانی مدت است که آنها باید در زمان افزایش OPS و رفتار صعودی بازار سهام در شاخص های بورس سهام اسلامی سرمایه گذاری کنند. جی و همکاران.(2020) با استفاده از چارچوب ساختاری VAR ، تأثیر دیفرانسیل شوک های سمت عرضه و تقاضا را در OPS بر نرخ ارز اقتصادهای صادراتی گرا و واردات محور بررسی کرد. یافته ها حاکی از آن است که شوک های OP در سمت عرضه منجر به روند استهلاک در نرخ ارز اقتصاد صادرات گرا می شوند. با این حال ، شیوع انتقال شوک های OP به سمت نرخ ارز پس از بحران مالی سال 2008 قدرتمندتر شده است. اقبال و همکاران.(2022) بررسی کرد که آیا شاخص های بازار سهام سرمایه گذاری پایدار تحت تأثیر دسته های مختلف عوامل خطر بین المللی مانند غیرقابل پیش بینی در اقتصاد ، نوسانات موجود در بورس ، عوامل عدم اطمینان مرتبط با سلامت و نوسانات بازار خزانه داری ایالات متحده با استفاده از زمان اتصال و ارتباطات است. روش فرکانس Diebold و Yilmaz (2012).

رابطه بین OPS و SI به طور گسترده مورد آزمایش قرار گرفته است ، اما هیچ اجماعی در مورد جهت علیت و نشانه همبستگی وجود ندارد. Basher و Sadorsky (2006) به بررسی ارتباط بین بازده OP و SI در مجموعه ای از اقتصادهای نوظهور با استفاده از سری داده های روزانه با استفاده از یک مدل قیمت گذاری دارایی چند عاملی بین المللی پرداختند. نتایج آنها حاکی از آن است که خطر OP بر بازده SI تأثیر می گذارد. شهرتانی و رافی (2020) تأثیر OPS را در بورس سهام در اقتصاد تولید کننده نفت با استفاده از مدل وکتور سوئیچینگ Markov (VAR) بر اساس دو رژیم با استفاده از سری داده های ماهانه تجزیه و تحلیل کردند. آنها عملکرد پاسخ تکانه وابسته به رژیم (IRF) را تخمین زدند و نتیجه گرفتند که شوک های OP تأثیر مثبت و منفی را در بورس در هر دو رژیم به نمایش می گذارند.

Cunado و Perez de Gracia (2014) تأثیر OPS را در بازده SI در 12 کشور اروپایی با استفاده از مدل های اصلاح VAR و VECTOR ERROR Model (VECM) ، با سری داده های ماهانه برای دوره 1973-2012 تجزیه و تحلیل کردند. آنها نتیجه گرفتند که OPS به طور قابل توجهی و منفی بر بازده SI تأثیر می گذارد و شوک عرضه تأثیر بیشتری نسبت به شوک تقاضا در OPS دارد. به همین ترتیب ، بای و کونگ (2018) رابطه بین OPS ، ERS و SI را با استفاده از IRF پویا و مدل BEKK-GARCH مورب برای دوره 1991-2015 با سری داده های ماهانه ارزیابی کردند. آنها گزارش دادند كه شوكهای تأمین نفت مثبت به طور قابل توجهی و منفی بر بازار سهام چین و شاخص دلار تجارت كمتر از آن تأثیر گذاشته است.

به طور مقایسه ای ، آگاروال و مانیش (2020) تأثیر OPS را در بورس سهام هند با استفاده از مدل ARDL با سری داده های ماهانه مورد بررسی قرار دادند و نتیجه گرفتند که OPS به طور قابل توجهی و مثبت بر بازده SI هم در کوتاه مدت و هم در طولانی مدت تأثیر می گذارد. Tawfeeq و همکاران.(2019) ارتباط بین OPS خام و SI را برای هفت کشور خاورمیانه با استفاده از مدل های VAR و VECM و سری داده های روزانه مورد بررسی قرار داد. آنها تأکید کردند که بین OPS و ارزش SI برای سه کشور رابطه مثبتی وجود دارد و یک علیت کوتاه مدت برای دو کشور وجود دارد که از OPS به بورس سهام می پردازند. علاوه بر این ، یک مطالعه توسط Alamgir و Amin (2021) تعامل بین OPS و بازار سهام در چهار کشور آسیای جنوبی (یعنی پاکستان ، هند ، بنگلادش و سریلانکا) را با استفاده از مدل تاخیر توزیع شده غیرخطی (NARDL) با ماهانه مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. مجموعه داده ها برای دوره 2018-2018. نتیجه گیری مثبت بین OP و SI به همراه یک واکنش نامتقارن Si با شوک در OPS. با این حال ، سیلان و همکاران.(2020) رابطه بین OPS و قیمت سهام برای هفت کشور در حال توسعه را با استفاده از پانل همگن متغیر انتقال VECM با مجموعه داده های ماهانه بررسی کرد. آنها نتیجه گرفتند که در طولانی مدت ، علیت از OPS به قیمت سهام می رسد. با این حال ، در کوتاه مدت ، تغییرات در OPS تأثیر خنثی بر قیمت سهام دارد. با توجه به ادبیات فعلی ، فرضیه اول به شرح زیر تدوین شده است:

H1A: قیمت نفت تأثیر مستقیمی بر شاخص سهام دارد

2. 2مطالعات در مورد رابطه بین بورس و نرخ ارز

با توجه به رویکرد تعادل نمونه کارها ، مکانیسم بازار سهام نرخ ارز را تعیین می کند. با افزایش نرخ بهره اسمی در اقتصاد ، سرمایه خارجی را جذب می کند که در آنجا تحرک سرمایه رایگان وجود دارد. جریان سرمایه با سرمایه گذاری در سهام داخلی فعالیت بورس را افزایش می دهد. در نتیجه ، تقاضا برای ارز داخلی افزایش می یابد و از این رو ، از ارزش آن قدردانی می کند. از طرف دیگر ، در بحران های مالی یا بیماری همه گیر ، پرواز برای رفتار ایمنی منجر به خروج سرمایه می شود و فعالیت بازار را کاهش می دهد. این رفتار همچنین باعث افزایش عرضه ارز داخلی در بازار محلی و از این رو ارزش آن کاهش می یابد. بنابراین ، طبق رویکرد تعادل نمونه کارها ، هم ارتباط مثبت و هم منفی بین بازار سهام (SI) و ER امکان پذیر است. این تئوری همچنین مشخص می کند که علیت از بازار سهام تا نرخ ارز اجرا می شود. ادبیات مربوط به ارتباط بین قیمت سهام (SI) و متغیرهای کلان اقتصادی بسیار گسترده است و شواهد متناقضی را ارائه می دهد. زیر بخش های زیر ادبیات مربوطه را برای ارتباط بین SI و متغیرهای کلان اقتصادی از جمله نرخ ارز خلاصه می کند. با این حال ، بیشتر تحقیقات تأثیر مستقیم SM بر ER را توضیح داده است (آنیزاک و محمد ، 2019 ؛ آرلی برمودز دلگادو و همکاران ، 2018 ؛ حسین ، 2019) و فاکتور برعکس را نادیده می گیرند.

Chortareas و همکاران.(2011) مطالعه ای در مورد ارتباط بین ERS ، SI و نقش OPS در زمینه منطقه MENA (از جمله چهار کشور ، یعنی مصر ، کویت ، عمان و عربستان سعودی) با استفاده از سری داده های VECM و ماهانه انجام داد. آنها هم روابط مثبت (در مصر و عمان) و هم منفی (در عربستان سعودی) بین ER واقعی و SI نتیجه گرفتند. ال ماسری و بدر (2021) رابطه بین نرخ ارز و عملکرد بازار سهام در مصر را برای یک دوره انقلابی با استفاده از سری داده های روزانه و مدل VAR کشف می کنند. آنها به روابط علّی قابل توجهی (ناچیز) بین ER و SI قبل از (بعد از) دوره انقلاب اشاره کردند. عبدالله و موریند (1997) در مورد تعامل بین ER و بورس سهام در اقتصادهای نوظهور از جمله هند ، کره ، فیلیپین و پاکستان تحقیق کردند. آنها نتیجه گرفتند که ER Granger باعث افزایش قیمت سهام شد.

Tsai (2012) رابطه بین بازارهای بورس و بورس در بازارهای آسیا (به عنوان مثال ، تایلند ، مالزی ، فیلیپین ، کره جنوبی و تایوان) را با استفاده از رویکرد رگرسیون کمی و سری داده های ماهانه مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. آنها نتیجه گرفتند که افزایش بازده قیمت سهام باعث شده است که نرخ ارز کاهش یابد ، یعنی ارز داخلی را قدردانی کند و این رابطه منفی وقتی ER به طور قابل توجهی بالا یا پایین است تشدید می شود. Hatem i-J و Irandoust (2002) علیت بین نرخ ارز و بازار سهام را با استفاده از رویکرد TODA و Yamamoto و سری داده های ماهانه برای دوره 1993-1998 تجزیه و تحلیل کردند. آنها نتیجه گرفتند که این علیت یک طرفه است و از بازار سهام تا نرخ ارز اجرا می شود. Ajaz و همکاران.(2017) رابطه نامتقارن بین ER ، SI و OPS در هند را با استفاده از سری داده های ماهانه از دوره 1991 تا 2015 تجزیه و تحلیل کرد. آنها خاطرنشان کردند که استهلاک ارز داخلی باعث کاهش قیمت سهام شد.

برخی از مطالعات در مورد ادبیات مربوطه در محیط اقتصادی پاکستان نیز موجود است. به عنوان مثال ، چانگ و همکاران.(2021) تأثیر متغیرهای کلان اقتصادی بر قیمت سهام ، چه در کوتاه مدت و چه در طولانی مدت ، با استفاده از مدل ARDL Quantile و سری داده های ماهانه تجزیه و تحلیل شد. آنها همچنین تأثیر سه بحران را که بین سالهای 2005 تا 2009 رخ داده است ، در نظر گرفتند. آنها اظهار داشتند که بین متغیرهای کلان اقتصادی و قیمت سهام در دراز مدت رابطه ناچیز وجود دارد. با این حال ، در کوتاه مدت ، تأثیر نرخ ارز وابسته به وضعیت بازار است. علاوه بر این ، اکبر و همکاران.(2019) رابطه پویا بین ER ، قیمت طلا ، SI و نرخ بهره را با استفاده از مدل Var Bayesian VAR برای دوره 2001-2014 و سری داده های ماهانه مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. آنها نتیجه گرفتند که رابطه دو جانبه بین نرخ ارز و ارزش سهام با حرکت نزولی هر دو روپیه پاک و قیمت سهام در رکود اقتصادی وجود دارد. با این حال ، همه این مطالعات تغییرات در شاخص های بورس را به دلیل حرکت بی ثبات نرخ ارز مشاهده کرده اند ، اما هیچ تلاشی برای بررسی اینکه آیا افزایش یا کاهش ارزش بازار سهام ممکن است بر کاهش ارزش ارز تأثیر بگذارد. براساس رویکرد سهام محور ، قدردانی از قیمت دارایی های محلی سرمایه گذاران خارجی و محلی را به خود جلب می کند و این امر به ورود سرمایه و افزایش ارز محلی منجر می شود. با توجه به ادبیات فوق ، فرضیه دوم به شرح زیر تدوین شده است:

H1B: شاخص سهام تأثیر مستقیمی بر نرخ ارز دارد

2. 3. بررسی رابطه بین قیمت نفت و نرخ ارز

ارتباط بین OP و ER می تواند به سه روش مختلف ایجاد شود، یعنی کانال شرایط تجارت (ToT)، کانال اثر ثروت و کانال تخصیص مجدد پورتفولیو (حبیب و همکاران، 2016). کانال سنتی ToT توصیف می‌کند که واردات (صادرات) گران‌تر (ارزان‌تر) باعث بدتر شدن تراز حساب جاری می‌شود و کاهش ارزش پول داخلی را وادار می‌کند، مشروط بر اینکه تقاضای کالای واردکننده (صادراتی) مانند نفت بسیار غیرکشش باشد (چن و همکاران). al., 2016)، به ویژه برای اقتصادهای نوظهور واردکننده نفت. کانال ثروت معرفی شده توسط Golub (1983) و کانال تخصیص مجدد پورتفولیو توسط کروگمن و همکاران پیشگام شد.(1983) اثرات تقریباً یکسان مربوط به انتقال ثروت را در کوتاه مدت و بلندمدت منعکس می کند. افزایش (کاهش) در OPها باعث ایجاد درآمد بیشتر (کمتر) برای کشورهای تولیدکننده نفت و درآمد کمتر (بالاتر) برای کشورهای واردکننده نفت می شود. درآمد بالاتر (کمتر) تراز حساب جاری را افزایش (وخیم تر) می کند و در نتیجه ارزش پول داخلی را افزایش می دهد (کاهش).

لیو و همکاران(2021) وابستگی و حرکت مشارکتی ریسک OP و ERها را در هفت کشور تولیدکننده نفت و هفت کشور خریدار خالص نفت با استفاده از مدل‌های کوپولای متغیر با زمان و سری داده‌های روزانه از دوره 2000-2017 بررسی کردند. آنها پیشنهاد کردند که وابستگی منفی بین نرخ ارز و OPها، یعنی افزایش OPها منجر به افزایش ارزش پول داخلی در برابر دلار آمریکا شد. Kin and Courage (2014) تأثیر OPs بر ER در آفریقای جنوبی را با استفاده از مدل خودبازگشتی تعمیم یافته ناهمسانی شرطی (GARCH) با داده های ماهانه برای دوره 1994-2012 مورد مطالعه قرار دادند. آنها دریافتند که OPها به طور قابل توجهی بر ER تأثیر می گذارند و افزایش OP منجر به کاهش ارزش پول ملی شده است.

از نظر سرریز ریسک ، ون و همکاران.(2020) تجزیه و تحلیل سرریزهای نوسانات بین OPS و ERS در خرید خالص نفت (اروپا ، هند ، چین و ژاپن) و فروش خالص نفت (نروژ ، کانادا و روسیه) کشورهایی با استفاده از مدل چند متغیره (MVMQ-Caviar) با استفاده ازسری داده های روزانه برای دوره ای از 2000 تا 2018. آنها به پایان رسیدند که تأثیرات سرریز با اثرات زیاد تر از نرخ ارز به OPS و کشورهای صادرکننده نفت است. یوسف و مکی (2020) تأثیر OPS را در بازارهای ارزی برای اقتصادهای مرتبط با نفت (یعنی ایالات متحده ، کانادا ، استرالیا ، ژاپن و یورو) با استفاده از رگرسیون کمی تغییر دهنده رژیم و سری داده های روزانه بررسی کردند. آنها نتیجه گرفتند که پاسخ ER به تغییرات در OPS وابسته به رژیم است و از نظر بزرگی ، اهمیت آماری و اندازه متفاوت است. به طور مشابه ، چن و چن (2007) رابطه همگرایی بین OPS و ERS اقتصادهای G7 را با استفاده از داده های ماهانه مورد بررسی قرار دادند. آنها خاطرنشان كردند كه پیوند بین OPS و ER های واقعی با OPS واقعی قدرت پیش بینی قابل توجهی دارند.

از طرف دیگر ، ساری و همکاران.(2010) و پرشین و همکاران.(2016) با استفاده از مدل VAR و سری داده های روزانه ، رابطه بین OPS و نرخ ارز در اتحادیه اروپا و کشورهای منتخب آفریقا را مورد بررسی قرار داد. آنها نتیجه گرفتند که رابطه بین OPS و ERS پایدار نیست و رابطه بین OPS و ER را نمی توان برای واردات نفتی کشورهای آفریقایی تعمیم داد. در حالی که با استفاده از روش Copula متغیر زمان و سری داده های روزانه برای دوره 2000 تا 2010 در هفت کشور OECD ، Reforedo (2012) به وابستگی ضعیف بین OP و ER اشاره کرد. با توجه به ادبیات فوق ، فرضیه های سوم و چهارم به شرح زیر تدوین شده است:

H1C: قیمت نفت تأثیر مستقیمی بر نرخ ارز دارد

افزایش OP ممکن است فشار کاهشی بر پول محلی اقتصادهای متکی به نفت وارداتی وارد کند. با این حال، تغییرات مثبت OP ممکن است به دلیل افزایش تقاضای نفت به دلیل گسترش اقتصادی، سهولت در محدودیت‌های داخلی و خارجی سفر و هزینه‌های کلی دولت در بودجه‌های عمرانی، منجر به افزایش ارزش بازار سهام شود. بنابراین، سرمایه گذاران در طول یک رکود مالی و تلاطم مرتبط با سلامت ممکن است به افزایش OP واکنش مثبت نشان دهند. علاوه بر این، افزایش OP ممکن است یک روند نزولی بر پول محلی ایجاد کند، اما این فشار نزولی برای صادرکنندگان داخلی به دلیل کاهش هزینه و افزایش درآمد بسیار مفید است. همانطور که در بخش مقدمه توضیح داده شد، رویکرد سهام محور بیان کرد که افزایش قیمت سهام ممکن است سرمایه گذاری خارجی را جذب کند و در نتیجه، روپیه محلی در برابر ارز بین المللی افزایش یابد. بنابراین، ممکن است این احتمال وجود داشته باشد که OP به طور مستقیم بر نرخ ارز محلی تأثیر نگذارد، اما از رسانه SM به عنوان کانال انتقال برای انتقال شوک های OP به سمت نرخ ارز استفاده کند.

H1d: شاخص سهام به عنوان یک متغیر میانجی بین قیمت نفت و نرخ ارز عمل می کند

3. داده ها و روش

3. 1. داده ها

در این مقاله، ما رابطه سه جانبه بین OP، SI و نرخ ارز (ER) را برای دوره زمانی 4 ژانویه 2016 تا 30 آوریل 2021 بررسی می‌کنیم. شاخص ها به عنوان یک واسطهکل دوره نمونه را به سه دوره فرعی تقسیم کردیم: دوره قبل از COVID (4 ژانویه 2016 تا 31 دسامبر 2019)، دوره COVID (1 ژانویه 2021 تا 30 آوریل 2021) و دوره کلی (4 ژانویه 2016 تا 30 آوریل 2021). تقسیم مجموعه داده ها به دوره های فرعی مطابق با تحقیقات منتشر شده قبلی است (ون و همکاران، 2020). ما از داده‌های سری زمانی روزانه استفاده می‌کنیم زیرا از نظر اطلاعات غنی‌تر از داده‌های فرکانس پایین‌تر هستند (Basher & Sadorsky, 2006) و پیچیده‌تر هستند و اطلاعات به موقع را ارائه می‌کنند (Ahmed & Huo, 2020). در کل نمونه 1325 مشاهده وجود دارد.

ما از نرخ ارز اسمی برای روپیه پاکستان (PKR) در برابر واحد دلار آمریکا (USD) استفاده می کنیم و نمایندگی نرخ ارز محلی توسط PKR/USD با احمد و هوو (2020) سازگار است. افزایش (در حال سقوط) با سقوط (افزایش) PKR مطابقت دارد. برای OPS ، یک قرارداد آتی در مورد نفت خام برنت به دلیل بازنمایی آن به عنوان تغییر در OPS جهانی استفاده می شود (Adedeji et al. ، 2021 ؛ Lv et al. ، 2020 ؛ Mensi et al. ، 2018 ؛ Wang & Zhao ، 2021 ؛ Wen ؛و همکاران ، 2020). شاخص KSE-100 (SI) ، از شاخص سرمایه گذاری در بازار آزاد از 100 شرکت برتر پاکستان ، برای اندازه گیری تأثیر بر SI استفاده می شود. داده ها برای همه متغیرها از بلومبرگ استخراج شد.

3. 2روش شناسی < Pan> ما از نرخ ارز اسمی برای روپیه پاکستان (PKR) در برابر واحد دلار آمریکا (USD) استفاده می کنیم و نمایندگی نرخ ارز محلی توسط PKR/USD با احمد و هوو (2020) سازگار است. افزایش (در حال سقوط) با سقوط (افزایش) PKR مطابقت دارد. برای OPS ، یک قرارداد آتی در مورد نفت خام برنت به دلیل بازنمایی آن به عنوان تغییر در OPS جهانی استفاده می شود (Adedeji et al. ، 2021 ؛ Lv et al. ، 2020 ؛ Mensi et al. ، 2018 ؛ Wang & Zhao ، 2021 ؛ Wen ؛و همکاران ، 2020). شاخص KSE-100 (SI) ، از شاخص سرمایه گذاری در بازار آزاد از 100 شرکت برتر پاکستان ، برای اندازه گیری تأثیر بر SI استفاده می شود. داده ها برای همه متغیرها از بلومبرگ استخراج شد.

3. 2روش شناسی ما از نرخ ارز اسمی برای روپیه پاکستان (PKR) در برابر واحد دلار آمریکا (USD) استفاده می کنیم و نمایندگی نرخ ارز محلی توسط PKR/USD با احمد و هوو (2020) سازگار است. افزایش (در حال سقوط) با سقوط (افزایش) PKR مطابقت دارد. برای OPS ، یک قرارداد آتی در مورد نفت خام برنت به دلیل بازنمایی آن به عنوان تغییر در OPS جهانی استفاده می شود (Adedeji et al. ، 2021 ؛ Lv et al. ، 2020 ؛ Mensi et al. ، 2018 ؛ Wang & Zhao ، 2021 ؛ Wen ؛و همکاران ، 2020). شاخص KSE-100 (SI) ، از شاخص سرمایه گذاری در بازار آزاد از 100 شرکت برتر پاکستان ، برای اندازه گیری تأثیر بر SI استفاده می شود. داده ها برای همه متغیرها از بلومبرگ استخراج شد.

3. 2روش شناسی

در این مقاله به بررسی رابطه سه جانبه بین تغییرات OP ، تغییرات SI و تغییر نرخ ارز در پاکستان از طریق فرآیند زیر می پردازیم. ابتدا از آزمون ریشه واحد برای تعیین ثابت بودن همه سری داده ها استفاده می شود. داده ها باید در سطح غیر ثابت باشند و پس از تبدیل سری غیر ثابت با اولین تفاوت ، یعنی من (1) باید ثابت باشد. دوم ، مدل VAR فقط در صورتی که تمام سری های زمانی در I (1) یکپارچه شوند ، می توانند با معیارهای مناسب تاخیر استفاده شوند ، هیچ یک از متغیرها I (2) نیست و سری زمانی با یکدیگر یکپارچه نمی شوند. معیار بهینه تاخیر با استفاده از حداقل مقادیر AIC ، SC و HQ تعیین می شود. در صورتی که این سریال با یکدیگر یکپارچه شود ، ما از VECM استفاده می کنیم تا رابطه طولانی مدت بین متغیرها با طول تاخیر مناسب را کشف کنیم. به منظور تعیین کانال انتقال (و از این رو میانجیگری) یک متغیر ، ما از یک سیستم معادلات در محیط VAR استفاده می کنیم و از آزمون Wald از اهمیت مشترک استفاده می شود. ما در مرحله اول تأثیر OP بر نوسانات نرخ ارز (ER ← OP) را بررسی می کنیم و بررسی می کنیم که آیا تأثیر مستقیم قابل توجهی از قیمت انرژی بر نوسانات ارز محلی وجود دارد یا خیر. ثانیا ، ما همچنین پیوندهای مستقیم بین SM ← OP (تأثیر OPS در شاخص های بازار سهام) را بررسی می کنیم و در آخر Nexus بین (تأثیر بازار سهام بر نرخ ارز) ER ← SM بررسی شده است. اگر تأثیر قابل توجهی از OP در ER (مورد اول) وجود نداشته باشد ، اما نتیجه قابل توجهی برای تأثیر مستقیم OP در شاخص های SM (مورد دوم) و برای تأثیر مستقیم شاخص های SM بر ER (مورد سوم) یافت می شود ، مامی توان گفت که شاخص های بازار سهام به عنوان واسطه بین نرخ ارز و OPS عمل می کنند. این همچنین کانال انتقال SM را برای انتقال شوک از OP به سمت ER (ER ← SM ← OP) نشان می دهد. سرانجام ، مدل VAR را می توان به IRF ها و تجزیه واریانس (VDC) تجزیه کرد.

پیوند بین قیمت نفت ، شاخص های بورس سهام و نرخ ارز قبل ، حین و بعد از Covid-19: بینش تجربی پاکستان

کتاب آموزش بورس...
ما را در سایت کتاب آموزش بورس دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محسن زنجانچی بازدید : 63 تاريخ : چهارشنبه 9 فروردين 1402 ساعت: 21:59